se odvija u najpoznatijoj hrvatskoj vinskoj regiji, čarobnom i veličanstveno surovom Pelješcu. Ovaj je poluotok poznat diljem svijeta po svojoj živahnoj i prilično osebujnoj vinarskoj sceni, punoj karaktera i, naravno, karaktera. A sad će njezina tisućljetna vinarska tradicija dobiti novo poglavlje, ono koje će obilježiti spontana vina.
više....https://grapeston.com/
PROGRAM
ČETVRTAK 01.05.2025.
20:00 Knežev dvor
Projekcija filma „Denni i Sergio“ HR/IT- KINOOKUS
PETAK 02.05.2025.
19:00 – 22:00 Poljana Lukše Beritića
Dobrodošli u Ston – druženje vinara i gostiju uz kušanje prirodnih vina.
Hranu pripremaju: Jelena i Dijana Marović (Eko Škoj)
Glazba: DJ Rope69 i DJ Sanvincenti
SUBOTA 03.05.2025.
11:00 – 12:00 Utvrda Veliki Kaštio
Javna tribina „Održivi modeli zadrugarstva i vinarstva“
Sudjeluju Cooperativa La Ginestra (Italija) i Farma Meinklang
Moderator Ivo Kara-Pešić (Kinookus)
13:00 – 19:00 Knežev dvor
Sajam i kušanje prirodnih vina Hrvatske
Kuharski show: Tvrtko Šakota i Darko Basara (NAV), Marko Turković (Bekal), Luka Košir (Grič) i Jakob Pintar (TaBar)
Mali sajam ekoloških proizvoda: Happy Citrus, Eko Škoj, Farma koza Kumparička, Pršutana Kulina nova
sela, školjkari Braća Lazić, Agroturizam Antunović, Uljara Babić
Glazba: DJ D-Gree
15:00 Dječja kreativna radionica recikliranja „Kolaži “
Voditeljica Tina Bilušica, Bodulka Handmade
NEDJELJA 04.05.2025.
08:00 – 14:00 Hodilje
Radionica prepoznavanja i pripremanja samoniklog jestivog bilja
Voditeljice kolektiv Pazija.hr: Katija Živković i Jadranka Ničetić
Okupljanje i prezentacija hrvatske scene prirodnih vina na manifestaciji GRAPESTON ima za cilj stvoriti prepoznatljiv identitet i proizvod s jasnim zajedničkim nazivnikom „Hrvatska prirodna vina“ koja će se prezentirati na nišnom domaćem, europskom i svjetskom vinskom tržištu. Prirodna su vina budućnost svjetske vinske industrije zbog čitavog niza razloga, od ekoloških preko kvalitativnih do komercijalnih jer će se sve više kupaca okretat prirodnim vinima zbog povećanja svijesti o važnosti konzumacije prirodnih namirnica za zdravlje.
Važnost tradicijske i ekološke proizvodne GRAPESTON želi prezentirati i kroz povezivanje eno i gastro scene te će na festivalu za posjetitelje kuhati renomirani kuhari i šefovi restorana ovjenčanih Michelinovim zvjezdicama a koji tijekom svog kuhanja provode načela održivosti.
Kuhari će pripremati jela od isključivo lokalnih i organskih namirnica te će na taj način poduprijeti male ekološke proizvođače iz Dubrovačko-neretvanske županije.
Također, na festivalu će biti organizirana prezentacija tradicijskih sireva, pršuta, maslinovog ulja, kruha i za pelješki kraj dragocjene malostonske kamenice. Festival će uključiti lokalnu zajednicu u provedbu manifestacije povezujući se s lokalnim ugostiteljima u promociji prirodnih vina i lokalnih specijaliteta kako bi posjetitelji imali dodatni sadržaj izvan programskih aktivnosti. Također, za posjetitelje će se organizirati obilazak najvažnijih peljeških vinogradarskih položaja uz stručno vodstvo samih vinara i prezentaciju tradicionalnog uzgoja vinove loze. Osim toga, edukativna dimenzija festivala približit će široj javnosti definiciju prirodnih vina, što ih razlikuje od konvencionalnih, metodologiju proizvodnje i povijest prirodnog vinarstva o kojima će govoriti začetnnici prirodnog vinarstva na našim prostorima.